Lastik Basıncı İzleme Sistemi

  • Lastik Basıncı İzleme Sistemi

    Lastik Basıncı İzleme Sistemi

    Navy Track lastik basıncı izleme ve uyarılar

    Uygun olmayan lastik şişirme nedeniyle filoların her yıl binlerce dolar kaybedebileceğini biliyor muydunuz? İstatistikler az şişirilmiş lastiklerin yakıt tüketimini yaklaşık %0,2 oranında azalttığını, bu da şirketlerin nakliye maliyetleri arttıkça rekabet etmekte zorlanabileceklerini söylüyor. Bu nedenle, işletmelerin hayatta kalabilmesi için lastik basıncını izlemenin hayati önem taşıdığı açıktır.

    Sürücüleri basınç sorunları konusunda uyaran Lastik Basıncı İzleme Sistemlerinin (TPMS) büyüyen uygulaması ve ilerlemesi sayesinde, lastikleri uygun şekilde şişirmek daha kolay. Bu teknoloji Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer yerlerde yasalarca zorunludur.

    Lastik basıncı için Navy Track uyarıları ve entegre cihaz dizimizle, işletmelerin filolarını izleme ve daha verimli hale getirme konusunda birçok seçeneği vardır. Kurulum veya destekle ilgili sorularınız varsa, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    TPMS nedir?

    TPMS’nin birincil işlevi, tüm lastiklerin hava basıncı seviyelerini doğru bir şekilde ölçmektir. Bunlar, gerçek basıncı belirlemek için su geçirmez bir valf kullanan doğrudan sensörler veya tekerleğin çapındaki değişiklikleri gözlemleyerek basınç seviyelerini ölçmek için yazılım kullanan dolaylı cihazlar olabilir. Her iki durumda da bilgi aracın merkezi kontrol ünitesine gönderilir ve operatöre bir veya daha fazla tekerleğin yetersiz veya fazla şişirilmiş olup olmadığını bildirir.

    Lastik basınç sensörü

    Bu otomatik uyarılar, lastik basıncını kontrol etmek için gereken tahmin yürütme ve manuel çabanın çoğunu ortadan kaldırır. Ayrıca, sürücülerin ve yöneticilerin yetersiz şişirilmiş lastikler konusunda daha bilinçli olmalarına yardımcı olarak, hasarı veya kazayı önlemek için lastiklerin daha erken doldurulmasını sağlar.

    TPMS, güvenliği artırmada o kadar etkilidir ki, çeşitli ülkeler ve bölgeler, kullanımlarını düzenlemek ve uygulamak için yasalar çıkarmıştır. Örneğin, AB’de 1 Kasım 2014’ten sonra tescil edilen tüm M1 araçları bu tür bir sisteme ihtiyaç duyar. Temmuz 2022’den itibaren yasa ayrıca M2, M3, N1, N2, N3, O3 ve O4 sınıfı araçlarda lastik basıncının izlenmesini zorunlu kılacaktır. Bu arada, başlangıçta 2000 yılında yürürlüğe giren ve daha sonra revize edilen TREAD Yasası, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki özel ve ticari araçlar için TPMS’yi düzenler.

    Filolar neden TPMS’ye ihtiyaç duyar?

    Lastik basıncı gibi bir ölçüm çok heyecan verici veya önemli görünmese de, filoların bu değeri daha yakından takip ederek kazanacakları çok şey var. Uyumluluğu sağlamaktan işletmelerin tasarruf etmesine yardımcı olmaya kadar, bu teknolojiden yararlanmanın sayısız yolu vardır.

    İlk olarak, uygun şişirme seviyelerinin sağlanması, lastiklerin çok çabuk aşınmasını önler. Bir lastik kronik olarak fazla veya az şişirilmişse, uygun şekilde bakımı yapılandan daha hızlı bir oranda bozulacaktır. Ayrıca, düşük lastik basıncı, lastiğin yan duvarlarında aşırı ısı oluşmasına neden olduğu için patlama riski daha yüksektir . Bir çarpışma, çalışanlarınızın güvenliğini tehdit eder, şirketin itibarına zarar verir ve zaman içinde önemli araç bakım maliyetlerine yol açar.

    Bakımı iyi yapılmayan lastikler, uygun şekilde şişirilmiş lastikler kadar güvenilir değildir. Ve lastik arızası her yıl otomobil kazalarının önemli bir kısmına neden olduğundan, çalışanlarınızı ve varlıklarınızı güvende tutmanız çok önemlidir. Doğru basınç seviyesi, daha yumuşak duruşlar ve optimum denge için dişin daha sağlam kalmasını sağlar.

    Optimal olarak şişirilmiş lastikler yalnızca daha güvenli ve daha uzun ömürlü olmakla kalmaz; yakıt verimliliği açısından da daha iyidirler. Enerji Bakanlığı’na göre, lastikleri önerilen basınçta tutmak yakıt ekonomisini %3’e kadar artırabilir, bu da büyük ve küçük filoların önemli tasarruflar görebileceği anlamına gelir. TPMS ile, bir lastik gerekli basınç seviyesinin altına düştüğünde bunu bileceksiniz. Bu arada, FMCSA (Federal Motor Carrier Safety Association) tarafından yürütülen araştırmalar , yetersiz şişirilmiş lastiklerin filolara yakıt ve bakımda her yıl araç başına ekstra 2.200$’a mal olabileceğini göstermiştir.

    Son olarak, TPMS uyarılarının genellikle gözden kaçan bir faydası, araç arıza süresini azaltmaktır. Uygun olmayan lastik basıncı seviyeleri yalnızca güvenliği ve verimliliği değil, aynı zamanda amortisörler, payandalar, yataklar ve tekerleklerin kendisi gibi diğer araç bileşenlerini de etkiler. Zamanla, bu parçalar daha fazla servis ve daha sık değiştirme gerektirecek ve bu da uzun vadede bakım maliyetlerinin artmasına neden olacaktır. Ayrıca, filonuz daha fazla arıza süresi yaşayacak ve bu da onu kritik zamanlarda daha az kullanılabilir hale getirecektir.

    • Geliştirilmiş yakıt ekonomisi
    • Daha iyi yol güvenliği
    • Azalan araç bakım maliyetleri
    • Azaltılmış lastik patlama olasılığı
    • Devlet düzenlemelerine uygunluk

     

    Navy Track lastik basıncı uyarılarıyla verimliliği artırın

    TPMS’yi Navy Track’in modern telematik ağ geçidiyle kullanmak, önemli filo trendlerini belirlemek ve olası sorunları daha erken yakalamak dahil olmak üzere çeşitli olasılıkları aktif hale getirebiliriz.

    İşletmeler, uyarı ve raporlarımızdan yararlanarak, hangi araçlara ne zaman dikkat edilmesi gerektiğini bilerek hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilir.

    Lastik basıncı verileri tipik olarak CAN bus veya BLE sensörleri üzerinden iletilir. Bu tip sensörü destekleyen cihazlar, bu tür bilgileri izleme sistemine rapor edebilir.

    Kurulduktan sonra, yöneticiler gerçek zamanlı lastik basıncını kontrol edebilir, hem belirli araçlar hem de tüm filo için geçmiş basınç seviyeleri hakkında raporlar çalıştırabilir ve hatta seviyeler beklenmedik bir şekilde düştüğünde, bu da bir patlamaya işaret edebilir. Bununla birlikte, hangi araçların en fazla lastik basıncı uyarısı aldığı veya belirli bir lastiğin daha sık havaya ihtiyacı olup olmadığı gibi geçmiş veriler raporlarımızda mevcuttur. Bir kamyon, treyler veya kamyonetin mevcut lastik basıncı seviyesine hızlı erişim için, nesne’yi seçmeniz ve Sensör okumaları widget’ını görüntülemeniz yeterlidir.

    Navy Track’in lastik basıncı izleme çözümleri, filoları güvenli, verimli, duyarlı ve uyumlu tutmaya yardımcı olabilir.

    Leave a comment

    Required fields are marked *